Duurzaam wonen wordt steeds belangrijker

De toekomst ligt in onze handen. We moeten zuinig omgaan met onze aardbol, voor de generaties die nog gaan komen. Zo wordt duurzaamheid steeds belangrijker, waaronder duurzaam wonen. We leggen massaal zonnepanelen op ons dak, investeren in een warmtepomp en we koken steeds minder vaak op gas. Maar, waarom nemen we al deze maatregelen? Waarom duurzaam wonen steeds belangrijker wordt in de loop van de tijd, lees je hieronder.

Wat valt er onder duurzaam wonen?

Zonnepanelen, een warmtepomp en van het gas af: we benoemden net al kort een aantal zaken wat er onder duurzaam wonen valt. Toch is dit lang niet alles. Een woning die duurzaam is, zal zo min mogelijk CO2 uitstoten. Een duurzame woning is goed geïsoleerd, zal groene energie opwekken en zal zo min mogelijk fossiele brandstoffen uitputten. Ook wordt duurzaam eten verstaan onder duurzaam wonen.

Beter voor het milieu

Wanneer jij jouw woning gaat verduurzamen draag je een steentje bij aan de verbetering van het milieu. En we weten natuurlijk allemaal hoe hard dat nodig is. Denk bijvoorbeeld aan natuurinclusief bouwen, ook een onderdeel dat bijdraagt aan de verbetering van de aarde. Natuurinclusief bouwen is een manier van bouwen waarbij de biodiversiteit wordt behouden, doordat planten en vogels meer kans hebben om te kunnen overleven. Zo worden er groene daken, tuinen en gevels aangelegd, en worden er broeikassen voor vogels in de gevels gemetseld. Bovendien zal groen zorgen voor een natuurlijke waterbuffer én het zorgt voor verkoeling. Een simpele verandering aan de woning kan al veel goeds opleveren. Meer over dit initiatief kun je lezen op Unitura.

Beter voor de portemonnee

Een andere reden waarom mensen hun huis willen verduurzamen, is omdat het beter is voor de portemonnee. Zo wordt gas steeds duurder. Wanneer jouw huis niet goed is geïsoleerd moet je de verwarming vaak een graadje hoger zetten om het comfortabel te maken, en dat zal weer hoog oplopen in de kosten. In een goed geïsoleerd huis gaat er minder gauw warmte verloren. Denk daarbij aan het isoleren van het dak, de vloer en de spouwmuren. Ook kun je enkel glas vervangen door HR++-glas. 

Een duurzaam huis is comfortabeler

Om voort te borduren op het isoleren van het huis: het is niet alleen beter voor het milieu en de portemonnee, maar ook voor jezelf. Een duurzaam huis is namelijk een stuk comfortabeler dan een huis waar het tocht, kiert en schimmelt. Redenen genoeg dus om te gaan investeren in de duurzaamheid van jouw woning.

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search