Rijbewijs verlengen, hoe doe je dat?

Heb je een rijbewijs? Dan kan je daar niet eindeloos mee blijven rijden. Je zal het op enig moment moeten verlengen. Dit moet om de 10 jaar gebeuren. Op je rijbewijs staat de datum tot wanneer jouw bewijs op dat moment geldig is. Wanneer je voorbij die datum komt, mag je niet meer rijden. Tenzij je op tijd een nieuw rijbewijs hebt aangevraagd. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je weet hoe je dat moet doen. Dat hoeft geen probleem te zijn, want hier vind je alle informatie die je nodig hebt.

Ga naar je gemeente

Een rijbewijs verlengen doe je altijd bij de gemeente. Dat kan in sommige plaatsen online. De meeste gemeenten vragen echter nog altijd of je naar de balie kan komen. Je moet dan wel online je afspraak inplannen. Let op, je kunt alleen verlengen in de gemeente waar je staat ingeschreven. Je hebt wel enkele zaken nodig om te kunnen verlengen. Zo heb je een geldige legitimatie nodig. Ook is je pasfoto van belang. Die moet wel aan de eisen voldoen. Ook moet je je oude rijbewijs meenemen. Wanneer je dit allemaal hebt, dan kan je aan de slag ermee.

Betalen voor het verlengen

Het is wel goed om te weten dat het verlengen niet zonder kosten komt. Je zal wel ongeveer 40 euro kwijt zijn voor het nieuwe bewijs. Dit moet je vooraf betalen, dus bij je eerste afspraak. Dan kunnen alle zaken worden verzorgd. Om vervolgens binnen een aantal werkdagen nog een keer terug te komen om alles op te halen. Tegenwoordig is het bij de meeste gemeenten zo dat er een seintje wordt gegeven wanneer je weer verwacht wordt om je rijbewijs op te halen. Dit maakt het dus ook allemaal alleen maar nog gemakkelijker voor je.

Verlengen onder speciale voorwaarden

Er zijn wel allerlei speciale mogelijkheden als het om het verlengen van een rijbewijs gaat. Zo kan er bijvoorbeeld soms spoed achter zitten. Je hebt dan niet enkele werkdagen de tijd om te wachten. Door meer te betalen, kan dan een spoedprocedure worden gestart. Dan is je rijbewijs al de volgende dag klaar. Dit is bijvoorbeeld handig voor mensen die veel reizen. Wanneer je boven de zeventig bent, geldt een rijbewijs nog maar 5 jaar per keer. Ben je ouder dan 75, dan moet je je ook medisch laten keuren voor je bewijs. Neem dit mee bij het verlengen.

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search